Ruimte maken in je hart

Gepubliceerd op 12 maart 2019 om 12:44

Haemin Sunim is een Koreaanse zenboeddhist met een even eenvoudige als inspirerende boodschap: meer imperfectie zorgt voor meer compassie. Om te beginnen compassie voor jezelf.

In een interview (Trouw, 12 februari 2019) weerspreekt Sunim de kritiek dat zijn lessen niet altijd even vernieuwend zijn: "Niet alles hoeft vernieuwend te zijn. Zenmeester Senchchan schreef al in de zesde eeuw: 'Ware vrijheid is vrij van de angst om niet perfect te zijn.' Maar dat is geen reden om mensen nu niet meer aan te raden om hun perfectionisme los te laten. We zijn er niet per se beter in dan vroeger."

"Niemand is perfect. Juist daarom is het belangrijk om liefdevol en mild te zijn voor jezelf en anderen. Wie zijn eigen beperkingen inziet, stelt minder snel te hoge eisen aan anderen. Dan ontstaat ruimte in je hart om meer compassie te voelen. Compassie is voor mij aandacht geven zonder enige vooringenomenheid, zonder ook maar iets aan die persoon te willen veranderen. Als dat lukt, ontstaat werkelijk begrip voor de ander. Geef daarom niet te snel raad wanneer iemand je iets vertelt. Laat hem uitspreken. Het is een misvatting dat luisteren passief is. Geduldig, aandachtig en met open geest luisteren is juist actief en een van de meest betekenisvolle uitdrukkingen van liefde."

"Zelfcompassie is het begin van alle compassie," zegt Sunim. Hij geeft als voorbeeld jezelf niet  af te rekenen op je imperfecties en je daarmee identificeren. "Gebreken komen en gaan, je bewustzijn is er altijd." Een andere vorm van zelfcompassie is volgens Sunim de ander niet te snel vergeven. Hij licht dat prachtig toe door aan te geven jezelf (of eigenlijk je hart) tijd te gunnen om de ander daadwerkelijk te vergeven. "Je moet jezelf gunnen om je hart te openen." Er zijn nog teveel negatieve emoties die ons ervan weerhouden om vanuit ons hart de ander te kunnen vergeven. "Sommige mensen proberen negatieve emoties, zoals woede en haat, niet te veel aandacht te geven. Maar juist deze emoties vormen de verbinding tussen het besluit van de geest en het hart. Als je met compassie naar je eigen emotionele wonden kijkt, zal je hart - wonderlijk genoeg- langzaam smelten. Vanuit deze begripvolle blik kun je vervolgens naar de ander kijken."

Lees hier het hele interview met Haemin Sunim. 


«   »