Wat is geestelijke begeleiding?

Als geestelijk begeleider begeleid ik jou in het reflecteren op je eigen leven, op jouw levensverhaal. Dat verhaal is niet eendimensionaal. Eigenlijk zijn er drie verhaallijnen: 

Boom

Zie jezelf als een boom. Al groeiende krijg je afwisselend te maken met wind, regen en zonneschijn. Soms sta je te stralen met bloemen en een prachtig bladerdek. Soms moet je loslaten wat je lief is. En terwijl dat allemaal zichtbaar met je gebeurt, zoek je houvast in wat onzichtbaar is. Enerzijds zijn dat je wortels onder de grond – alles wat je denkt, voelt en ten diepste wilt. Zij proberen jou overeind te houden in de grond waar je staat, ook als het stormt. Anderzijds zijn dat je takken die naar de hemel reiken, naar dat wat onzichtbaar en ongrijpbaar is. Wat letterlijk boven jou uitstijgt, maar waar je troost, vertrouwen en betekenis in kunt vinden. Alles in en om jou heen staat met elkaar in verbinding.


Ruimte in jezelf

Geestelijke begeleiding is luisteren naar jouw hele verhaal, naar dat wat zichtbaar en onzichtbaar in jou aanwezig is. Luisteren ... en vervolgens laten naklinken. Wat zegt jouw verhaal jou? Wat geeft je houvast of richting? Wat geeft je rust en vertrouwen?

Geestelijke begeleiding legt niet alleen de verbinding tussen dat wat jou overkomt aan de buitenkant en hoe je daar mee omgaat aan de binnenkant, maar verbindt beide met een stille ruimte in jezelf waar de dingen zijn, zoals ze zijn. Waar het goed is, zoals het is.

De tekst over de boom op de Home page is van Iris van Haaren uit haar boek "Waarover je niet spreken kan"